B&S Makelaardij

Een huis huren

Persoonlijke hulp bij de aanhuur van uw droomwoning

Bent u op zoek naar een particuliere huurwoning die aan al uw wensen voldoet? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en B&S Makelaardij gaat graag voor u op zoek om voor u de perfect match te vinden.

 

Stappenplan

 1. Een wensenlijst opstellen

  Zet om te beginnen uw wensen op papier. Wat u het liefst zou willen, maar ook waar u genoegen mee zou nemen, want zeker niet iedere huurder vindt meteen zijn of haar droomwoning. U wilt ook weer niet in een vervallen krot komen te wonen, waar u wel mooi 800 euro in de maand voor neer moet leggen, dus stel een lijst met concrete eisen op. Wilt u wonen in de binnenstad, aan de rand van de stad of op het platteland? Zoekt u een kamer, studio, appartement of juist een volledig woonhuis?

   

  Alvast uw maximum budget bepalen is ook een goed idee. Probeer hierbij wel realistisch te blijven. Een appartement van 80 m² in hartje Rotterdam klinkt goed, maar met maandelijks 500 euro te besteden, moet u uw verwachtingen misschien bijstellen. Bedenk ook hoe lang u ergens wilt blijven wonen. Een jaartje ergens wonen waar u niet honderd procent enthousiast over bent, maar wel voor een spotprijs kunt wonen, is vaak nog te overzien.

   

  Een huurwoning zoeken kan soms frustrerend zijn. U komt misschien genoeg interessants tegen, maar de concurrentie op de huurmarkt is hoog. Soms lijkt het haast onmogelijk om snel een woning te huren zonder veel geld te moeten investeren of jarenlang ingeschreven te moeten staan. En zelfs daarmee heeft u nog weinig garantie op succes. Natuurlijk komt er ook geluk kijken bij uw zoektocht, maar onderschat uw eigen aandeel hierin niet! En u kunt natuurlijk altijd een beetje hulp gebruiken bij het vinden van een woning.

 2. De bezichtiging

  Het is u gelukt om op bezichtiging te komen! Nu gaat het echte overtuigen pas beginnen. Tijdens een bezichtiging kunt u eens goed kijken of dit inderdaad zo’n leuke woning is als het leek op de foto’s. Dit is ook het moment om al uw vragen te stellen. Maar ook de verhuurder gebruikt een bezichtiging om te peilen of u een geschikte huurder bent.

   

  We geven u alvast vijf tips om uw bezichtiging tot een succes te maken:

  – Maak een goede eerste indruk.

  – Juich niet te vroeg.

  – Bedenk relevante vragen.

  – Waak voor bijkomende kosten.

  – Laat u niet afschrikken door concurrentie.

   

 3. Controleren van de huurovereenkomst

  Een goede huurovereenkomst kan onenigheid voorkomen. Alle reden om hier bij stil te staan.

   

  Inspecteren van de huurwoning

  Op het moment dat u de woning betrekt, doet u er goed aan om bij voorkeur samen met de verhuurder door de woning te lopen en alle gebreken te noteren. Maak eventueel foto’s, zodat het zeker is dat er geen meningsverschil kan ontstaan over de precieze gebreken. Zo voorkomt u dat u opdraait voor gebreken die al in de woning zaten.

  Als er dan toch een raam kapot gaat, de wasbak vol met krassen zit of dat er gebreken zijn aan de keuken, is het belangrijk dat u en de verhuurder in de huurovereenkomst hebben staan wie hier aansprakelijk voor is. Dit kan B&S natuurlijk ook allemaal voor u verzorgen.

 4. Verhuizen naar een huurhuis: Regelen van zaken

  Gas, water en licht

  Bij sommige huurwoningen zit gas, water en licht standaard bij de huurprijs in, maar normaal gesproken moet u hier zelf achteraan gaan. Zorg ervoor dat het gas, water en licht is geregeld op de dag dat u de sleutel ontvangt.

  Uw energiecontract sluit u daarom uiterlijk twee weken voor uw verhuisdag af. Bent u benieuwd hoeveel gas, water en licht gaat kosten in uw nieuwe huurwoning? Gebruik dan onze tool om verschillende aanbieders te vergelijken. Voor water hoeft u zich alleen maar aan te melden bij het waterbedrijf van uw regio.

   

  Inschrijven bij de gemeente

  Het is belangrijk om uw nieuwe adresgegevens door te geven aan de gemeente, ook al verhuist u binnen de gemeente. Dit dien u binnen 5 dagen na de verhuisdatum te doen. U kunt dit vaak online doen via de website van de gemeente, met uw DigiD inlog. Na een aantal dagen ontvangt u een brief op uw nieuwe adres met het nieuws dat u bent ingeschreven. In onze bijbehorende verhuistip vind u meer informatie over uw verhuizing doorgegeven aan de gemeente.

   

  Check uw huurtoeslag

  Als u huurt, kan het zijn dat u recht heeft op huurtoeslag. Of u huurtoeslag kunt ontvangen, hangt af van meerdere factoren waaronder de maandelijkse huurprijs, uw inkomen en uw woonsituatie. U kunt gemakkelijk online berekenen of, en zo ja, hoeveel huurtoeslag u kunt ontvangen

   

  Verzekeringen

  U kunt ervoor kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht maar wel aan te raden. U kunt uw spullen onder andere verzekeren tegen inbraak, brand, waterschade en vandalisme. Naast een inboedelverzekering kunt u verder nog denken aan rechtsbijstand, aansprakelijkheid en vele andere zaken. We geven u hier graag advies over.

   

  Adreswijzigingen doorgeven

  Vergeet niet om het nieuwe adres van uw huurwoning door te geven bij belangrijke instanties. U kunt dit eenvoudig zelf doorgeven. Of u kunt kiezen voor een verhuisservice, waardoor uw post automatisch mee verhuist. Denk ook aan uw vrienden en familie en lidmaatschappen zoals uw favoriete tijdschrift.

   

  Televisie, internet en bellen

  Doe ruim van tevoren uw aanvraag, als u direct tv wilt kijken in uw nieuwe huurwoning. Denk alvast na over waar u tv gaat kijken en waar u de computer zet. In een leeg huis is het makkelijker om kabels te trekken, als dat nodig is. Als u al een abonnement hebt hiervoor kunt u, uw meestal meenemen naar uw nieuwe adres.

   

   

   

   

Twee soorten huur: Sociale huur en de Vrije sector

Sociale huur verschilt in veel opzichten van huurwoningen in de vrije sector. Sociale huur wordt verkregen via woningcorporaties zoals Havensteder, Woonbron, Woonstad of Vestia. De initiële huurprijs voor deze vorm van huren is minder dan € 752,33 per maand. Door deze prijs is een huurtoeslag (afhankelijk van leeftijd) vrijwel altijd mogelijk. Huurders met een te hoog inkomen zijn bij woningcorporaties niet toegestaan. Aangezien deze woningen meestal voor mensen met lagere inkomens zijn. Op deze manier wordt het speelveld hier gelijk gehouden. In de vrije sector zijn er veel minder regels voor de verhuur van een woning. Zo is er geen maximale huurprijs en kan de huur worden verzorgd door particulieren of woningcorporaties.

Waar moet u op letten?

 • Uw inkomen en de borgsom

  Voordat u kunt huren is het belangrijk uw bruto inkomen te weten. Verhuurders eisen doorgaans van huurders dat ze ten minste drie keer hun totale maandelijkse huur verdienen, en als ze dat niet doen, hebben ze meestal iemand nodig om garant te staan voor de huur. Ook moet u naast de eerste maand huur vaak een borg van 1-2 maanden huur betalen. Deze borg krijg u terug op voorwaarde dat de huurwoning schoon wordt gehouden en de huur is betaald.

 • Contracten voor energie en verzekeringen

  Soms zijn gas, water en elektra bij de huur inbegrepen, maar vaak moet u deze zaken zelf regelen. Dit staat vermeld in het huurcontract. Bij B&S zorgen wij ervoor dat het huurcontract wordt opgesteld volgens de gemaakte afspraak. Ook dien u vooraf alle benodigde verzekeringen af te sluiten, zoals een inboedelverzekering. Daarnaast is het belangrijk dat u, u op tijd inschrijft op uw nieuwe adres en eventuele nieuwe woonplaats.

 • Televisie en internet op tijd afsluiten

  Het is natuurlijk wenselijk goed internet te hebben als u intrekt in uw nieuwe woning. Daarom is het enorm handig om alvast internet en televisie af te sluiten voordat u definitief in uw nieuwe woning gaat wonen.

 • De woning goed controleren

  Tot slot is het van belang dat u samen met de makelaar bij de oplevering goed inspecteert om te controleren of de woning volgens de overeenkomst wordt opgeleverd. Soms kan het zijn dat iets, zoals het repareren van een kapotte kraan, niet is gedaan en de verhuurder hierop moet worden aangesproken.

Plan een afspraak in

  bekijk
  lezen